Ηχομόνωση σε χώρους μουσικής και στούντιο ηχογράφησης

Τί εννοούμε με τον όρο ηχομόνωση όταν αναφερόμαστε σε χώρους μουσικής και στούντιο ηχογράφηση και πως ελέγχουμε της ακουστική συμπεριφορά τους.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
ηχομόνωση σε στούντιο ηχογράφησης

Η ηχομόνωση και οι τεχνικές της ήταν ένα πεδίο γνώσης που χρησιμοποιούνταν ελάχιστα μέχρι πριν μερικές δεκαετίες. Η μεγάλη αύξηση του θορύβου που παράγουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες δημιούργησε έντονη ανάγκη για προστασία από την έκθεση στον υπερβολικό θόρυβο.

Η ηχομόνωση πλέον είναι δεδομένη σε όλες τις νεότερες κτιριακές εγκαταστάσεις και εφαρμόζεται τόσο στην τοιχοποιία και τα δάπεδα όσο και σε πόρτες και αλουμίνια. Ένα σύγχρονο κτίριο είναι σε θέση να προσφέρει συνθήκες άνεσης και ηχητικής απομόνωσης τόσο σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον όσο και με τους γειτονικούς χώρους.

 Ωραία ως εδώ, όμως είναι αυτή η ηχομόνωση η ίδια με αυτή που αναφέρουμε σε χώρους μουσικής και στούντιο ηχογράφησης;

Προφανώς και όχι. Μπορεί να χρησιμοποιούμε την ίδια λέξη αλλά αναφερόμαστε σε τελείως διαφορετικές ιδιότητες και προσανατολισμό καθώς το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ένα στούντιο δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με το επιθυμητό αποτέλεσμα της ηχομόνωσης σε μια κρεβατοκάμαρα. Ας ξεκινήσουμε όμως από τις ομοιότητες:

ηχομόνωση από θορυβώδες περιβάλλον

Ένα στούντιο χρειάζεται την ηχητική απομόνωση από τους γειτονικούς και τους εξωτερικούς χώρους στον ίδιο ή σε μεγαλύτερο βαθμό από μια κρεβατοκάμαρα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι αμφίδρομος καθώς ένα στούντιο ηχογράφησης απαιτεί απόλυτη ησυχία για να πετύχει τη μέγιστη δυναμική περιοχή κατά την εγγραφή. Σε πολλές περιπτώσεις όμως (όπως πρόβες κλπ), η στάθμη της μουσικής μέσα στο στούντιο μπορεί να είναι τόσο υψηλή ώστε να ενοχλεί τους περίοικους.

Ποιά η διαφορά της μίας ηχομόνωσης από την άλλη;

Οι διαφορές λοιπόν μιας ηχομόνωσης στούντιο από μια συμβατική ηχομόνωση που είναι και το σημείο που μας ενδιαφέρει στο παρόν άρθρο, έχουν να κάνουν με τον χώρο που μας ενδιαφέρει να βελτιώσουμε σε σχέση με τον χώρο που παράγεται ο ήχος.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ σε μια συμβατική ηχομόνωση μας ενδιαφέρει να βελτιώσουμε την ακουστική συμπεριφορά των χώρων που βρίσκονται γειτονικά με τον παραγόμενο ήχο (να απομονώσουμε για παράδειγμα μια αίθουσα ιατρείου σε σχέση με τη λεωφόρο που βρίσκεται από κάτω), στην ηχομόνωση ενός στούντιο μας ενδιαφέρει να βελτιώσουμε την ακουστική συμπεριφορά του ίδιου χώρου με αυτόν που παράγεται ο ήχος.

Τα χαρακτηριστικά που προσπαθούμε να ελέγξουμε για τον ήχο ανάλογα με τη λειτουργία του χώρου είναι η απορρόφηση του ήχου, η διάθλαση του ήχου, η ανάκλαση του στο χώρο, και όλα αυτά σε σχέση με τις ηχητικές συχνότητες που χρησιμοποιούμε.

Συνδυασμοί των παραπάνω χαρακτηριστικών είναι αυτοί που μας δίνουν την ηχητική ταυτότητα ενός χώρου και τον κάνουν κατάλληλο για συγκεκριμένους σκοπούς (για παράδειγμα το τραγούδι στο μπάνιο προσφέρει πολύ όμορφη ακουστική χάρη στο reverb που συνήθως έχουν τα μπάνια!).

Για τον έλεγχο της ακουστικής συμπεριφοράς ενός χώρου που μας ενδιαφέρει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

αφρώδες ηχομονωτικό για ηχομόνωση
  • Απορροφητικά υλικά από ορυκτοβάμβακες
  • Αφρώδη απορροφητικά υλικά
  • Σκληρά ανακλαστικά πάνελ
  • Ασύμμετρα διαθλαστικά πάνελ
  • Αντικραδασμικά υλικά
  • Συνδυασμούς των παραπάνω
  • Απορρόφηση μεμβράνης
  • Αποπαραλληλισμός πλευρών του δωματίου
  • Ανακατεύθυνση του ήχου

Με λίγα λόγια

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες που αναλύουμε στο άρθρο μπορείτε να αποκτήσετε μια καλή εικόνα για τη σημασία της ηχομόνωσης σε κάθε περίπτωση. Είτε διαθέτετε στούντιο είτε όχι, μπορείτε να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε με την κατάλληλη έρευνα.

Αν παρόλα αυτά, θέλετε κάποιον ειδικό να σας καθοδηγήσει στην βελτίωση του ήχου μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να σας βοηθήσουμε στο έργο σας.

FAQ

Τί είναι η ηχομόνωση;

Ηχομόνωση είναι κάθε τρόπος μείωσης της ακουστικής πίεσης σχετική με μία πηγή αναφοράς. 

Είναι οι αυγοθήκες κατάλληλες για ηχομόνωση;

Είναι ικανές στην διάθλαση του ήχου, όχι όμως τόσο αποτελεσματικές στην απορρόφηση του ήχου. Η αποτελεσματικότητα τους συνήθως αφορά την βελτίωση της ακουστικής.

Είναι εύκολο να προσθέσω ηχομόνωση;

Μία σωστή μελέτη είναι απαραίτητη για να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε χωρίς να σπαταλήσετε χρήματα.

Μοιραστείτε το άρθρο στα Social

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Εγγραφείτε στο newsletter μας