Ηχητικά και φωτιστικά συστήματα – Μαγεία ή Φιάσκο

Ο τρόπος που μεταμορφώνεται ένας χώρος στο σκοτάδι, με λάμψεις και καδραρίσματα στις λεπτομέρειες του. Η μουσική που πλαισιώνει την εμπειρία που έχουμε σχεδιάσει να προσφέρουμε στον πελάτη. Η μαγεία είναι άυλη. Έτσι άυλος είναι ο ήχος και το φως.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
φωτιστικά και ηχητικά συστήματα

Τι είναι αυτό που προσθέτει μαγεία σε ένα χώρο ;

Είναι τα ηχητικά και τα φωτιστικά συστήματα μια επένδυση που αξίζει την επιπλέον δαπάνη χρόνου και χρήματος;

Η ένταση του ήχου είναι αρκετή για να καλύψει την προδιαγραφή του χώρου. Χρειάζομαι κάτι περισσότερο;

Τα φώτα μου δεν αφήνουν σκοτεινά σημεία στον χώρο μου και η ένταση τους επαρκεί για τη λειτουργικότητα του χώρου. Χρειάζομαι κάτι περισσότερο από αυτό;

ηχητικά και φωτιστικά συστήματα

Ηχητικά συστήματα

Τα ηχητικά συστήματα έχουμε συνηθίσει να τα μετράμε σε βατ. Αυτό ακούγεται πολύ κατάλληλο για μια σόμπα αλλά στην περίπτωση ενός ηχητικού συστήματος μοιάζει μάλλον ανεπαρκές να τα περιγράψει.

Ένα ηχητικό σύστημα αφορά μια δομή(ολοκληρωμένη ή αποτελούμενη από επιμέρους συνδεδεμένες συσκευές) που έχει σχεδιαστεί να αποδίδει τη μουσική με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα ως προς αυτό που παρέδωσε ο ηχολήπτης όταν ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση.

Θυμηθείτε ότι ηχογράφηση μπορεί να έγινε σε στούντιο, σε συναυλία ή κάπου αλλού!

Έτσι, η αίσθηση του χώρου και η καλύτερη εξομοίωση της ατμόσφαιρας είναι αυτό που επιθυμούμε να μας αποδοθεί από ένα καλό και πιστό ηχητικό σύστημα.

Για να ποσοτικοποιήσουμε τις παραμέτρους που χρειάζονται για να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα χρειαστούν συνθέτες υπολογιστικές και μαθηματικές αναλύσεις. Τέτοιες αναλυτικές τεχνικές περιγραφές μπορούν να αξιολογηθούν από έμπειρους τεχνικούς ηχητικών συστημάτων προκειμένου να αποφασίσουν για την καταλληλότητα του εκάστοτε εξοπλισμού σε σχέση με το έργο προς υλοποίηση.

Αυτό που προκύπτει από την παραπάνω επεξήγηση είναι ότι τα ηχητικά συστήματα δεν είναι μονοδιάστατες συσκευές αναπαραγωγής αλλά προορίζονται να καλύψουν πολλές διαφορετικές ανάγκες και χώρους. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει ανάγκη εξειδικευμένου μελετητή που μπορεί να καθορίσει τον εξοπλισμό που ιδανικά εξυπηρετεί την προδιαγραφή μιας εγκατάστασης και την αξιοποίηση του με τη σωστή τοποθέτηση.

Μερικές παράμετροι που καθορίζουν την επιλογή ηχητικών συστημάτων είναι:

1. Μεγίστη στάθμη χωρίς παραμόρφωση

2. εμβαδό ομοιόμορφης κάλυψης

3. ζώνες κάλυψης

4. φορητότητα

5. όγκος και βάρος εξοπλισμού

6. αισθητική

7. διάσταση ηχητικής δέσμης

8. συχνοτικό εύρος

9. ρυθμίσεις ήχου

10. επεκτασιμότητα

11. αντοχή σε συνθήκες

12. συνδεσιμότητα

13. ακρίβεια

Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να είναι αρκετά αν δεν ικανοποιείται ο βασικότερος παράγοντας που είναι η οικονομική προδιαγραφή.

Φωτιστικά συστήματα

Η επικρατούσα μονάδα μέτρησης φωτισμού είναι τα lumen. Είναι μια μονάδα ποσοτικής μέτρησης φωτός της φωτεινής πηγής για κάποια γωνία.

Για τον επιτυχή φωτισμό ενός χώρου είναι απαραίτητη η επιλογή των κατάλληλων φωτιστικών για τη χρήση που προορίζονται. Τα φωτιστικά και οι μονάδες ελέγχου τους, αποτελούν συνολικά ένα φωτιστικό σύστημα.

Ο έλεγχος του φωτισμού μπορεί να γίνεται τοπικά ελέγχοντας επιμέρους φωτιστικά, ή κεντρικά με κονσόλες και υπολογιστές ομαδοποιώντας τα φωτιστικά και προσθέτοντας μνήμες. Ο φωτισμός χωρίζεται σε τέσσερα είδη

1. διακοσμητικός

2. ατμοσφαιρικός

3. εργασίας

4. εστίασης

Το είδος του φωτισμού είναι πρωταρχικής σημασίας στην επιλογή του ανάλογου φωτιστικού. Η πυκνότητα των φωτιστικών και η κατεύθυνση τους είναι ο επόμενος σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό φωτισμού. Την τελική μας πινελιά την φτιάχνουμε επιλέγοντας τις καταλληλότερες αποχρώσεις και προσθέτοντας εναλλαγή σκηνών φωτισμού και κίνησης εφόσον κάτι τέτοιο κρίνεται σκόπιμο.

Ο φωτισμός αποτελεί τέχνη, και η κατασκευή ενός φωτιστικού συστήματος συνήθως απαιτεί ηλεκτρομηχανολογικές γνώσεις και εξειδίκευση για να υλοποιηθεί. Η συνεργασία με ηλεκτρολόγο είναι σχεδόν βέβαιη καθώς η ανάγκη για την κάλυψη της απαιτούμενης ισχύος, όσο και οι παροχές ρεύματος σε όλα τα απαιτούμενα σημεία το επιβάλει.

FAQ

Ποιά διαφορά έχει το επαγγελματικό από το οικιακό ηχητικό σύστημα;

Ένα επαγγελματικό ηχητικό σύστημα κατασκευάζεται συνήθως με γνώμονα την πολύωρη λειτουργία, την αντοχή σε σκληρή χρήση και την απόδοση σε μεγάλο κοινό και υψηλή ένταση. Στον αντίποδα, τα οικιακά συστήματα προσφέρουν καλή αισθήτική και ακουστική ώς προτεραιότητα.

Πως μπορώ να λειτουργήσω ρομποτικά φωτιστικά και lasers;

Θα χρειαστείτε κάποιο προγραμματιστή φωτισμού. Αυτός θα σας βοηθήσει με την τοποθέτηση, τη σύνδεση αλλά και τον προγραμματισμό των φωτιστικών.

Ποιό ηχοσύστημα είναι κατάλληλο για εμένα;

Θα χρειαστεί να εξετάσετε τις ανάγκες σας μία προς μία ώστε να κατάλήξετε στα χαρακτηριστικά που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Κανένα σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει τα πάντα, οπότε θα χρειαστεί να θέσετε προτεραιότητες. Ο οικονομικός παράγοντας είναι το δεύτερο και το σημαντικότερο κριτήριο για να σας κατευθύνει.

Μοιραστείτε το άρθρο στα Social

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Εγγραφείτε στο newsletter μας