Μελέτη ηχητικού συστήματος βήμα-βήμα (ηχοβολισμός)

Όσοι έχουν ασχοληθεί με τη ρύθμιση ενός συστήματος ίσως είναι εξοικειωμένοι με λέξεις όπως: ηχοβολισμός, φύσημα, κούρδισμα κλπ.. Αξίζει μια τέτοια διαδικασία στο δικό μας ηχοσύστημα;
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
χειρισμός ηχητικού συστήματος για την μελέτη του

Πολλές φορές ακούμε ή διαβάζουμε την λέξη μελέτη και μας πιάνει πανικός. Μας έρχονται μνήμες από δύσκολα διαγωνίσματα και προόδους!

Αν έχουμε τα σωστά εργαλεία όμως τίποτα δεν είναι δύσκολο. Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε βήμα βήμα την διαδικασία βελτιστοποίησης ηχητικού συστήματος καθώς και ότι θα χρειαστείτε για να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

μικρόφωνο μετρήσεων

Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε για την μελέτη ηχητικού συστήματος

Για αρχή, ας δούμε πρώτα τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την μελέτη του ηχητικού μας συστήματος:

1. Υπολογιστής (κατά προτίμηση φορητός)

2. Omni directional μικρόφωνο με επίπεδη συχνοτική απόκριση

3. Κάρτα ήχου (audio interface)

4. Πρόγραμμα ηχητικής ανάλυσης (sound analyzer) όπως το Smaart©, το Sat Live,το room eq wizard κ.α.

Μην βιάζεστε, χρειαζόμαστε μερικές συσκευές ακόμα! Εκτός από την μελέτη του ηχητικού συστήματος, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το ρυθμίσουμε κατάλληλα.

Θα χρειαστείτε λοιπόν και εξοπλισμό για την ρύθμιση του ηχητικού συστήματος:

1. Speaker management / διαχειριστής ηχείων

2. Equalizer

3. Delay

4.Limiter

Εάν διαθέτετε συσκευή speaker management (DBX, XTA, Klark Technik etc), κατα πάσα πιθανότητα δέν χρειάζεστε κάτι περισσότερο καθώς έχετε στη διάθεσή σας όλες τις απαραίτητες λειτουργίες. Σε άλλη περίπτωση θα χρειστείτε κάποιες από τις υπόλοιπες που αναγράφουμε ή και όλες. Αφού έχετε στην διάθεσή σας τις ανωτέρω συσκευές, μπορούμε να προχωρήσουμε στην διαδικασία της μελέτης-ηχοβολισμός.

Οδηγός βήμα βήμα για τη μελέτη ηχητικού συστήματος

Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε με μερικά απλά εργαλεία να ¨κουρδίσουμε¨ το σύστημα μας:

1. Τοποθετούμε το μικρόφωνο μας σε μια απόσταση περίπου 0,5m – 1m από το ηχείο μας (ανάλογα το ηχείο μας) στοχεύοντας το νοητό κέντρο όλων των μεγάφωνων που το απαρτίζουν.

2. Παίρνουμε μια μέτρηση του μεμονωμένου ηχείου που επιλέξαμε σε χαμηλή ένταση ώστε να μην διεγείρεται ο χώρος μας.

3. Αποφασίζουμε εάν το ηχείο μας θέλει κάποια επέμβαση (π.χ. equalizer) και προχωράμε σε αυτήν ρυθμίζοντας το εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας (speaker management/controller, equalizer, delay κτλ).

4. Επαναλαμβάνουμε την μέτρηση όσες φορές χρειαστεί για την επαλήθευση των επεμβάσεων μας.

5. Παίρνουμε μετρήσεις στο ύψος του ακροατή (και με τα δυο ηχεία πλέον σε λειτουργία) στις θέσεις ακρόασης ώστε να δούμε πως το ηχητικό μας σύστημα συμπεριφέρεται μετα τις αλλαγές μας.

6. Παίρνουμε μετρήσεις αποκλειστικά για τις χαμηλές συχνότητες, τοποθετώντας το μικρόφωνο μας σε θέσεις με ελάχιστη ακύρωση όπως το πάτωμα. Αποφασίζουμε για πιθανές διορθώσεις στο φάσμα των χαμηλών συχνοτήτων.

7. Ελέγχουμε την ισορροπία των ρυθμίσεων σε όλες τις πιθανές θέσεις ακρόασης. Επεμβαίνουμε διορθώνοντας τις λεπτομέρειες.

8. Τέλος, κλείνουμε το analyzer και επαληθεύουμε τα αποτελέσματα, ακούγοντας μια σειρά από κομμάτια που ξέρουμε καλά και κάνουμε οποίες επεμβάσεις κρίνουμε ότι απαιτούνται (το αυτί μας είναι πάντα το καλύτερο πρόγραμμα ανάλυσης που υπάρχει εκεί έξω).

9. Απολαμβάνουμε το σύστημα μας!

Μπορεί να ακούγεται όντως σύνθετη διαδικασία παρόλα αυτά μετά από εξάσκηση θα είστε σε θέση να πετύχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αν βέβαια προτιμάτε κάτι πιο άμεσο τότε σας προτείνουμε να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό ώστε να εξασφαλίσετε την επιτυχία.

FAQ

Μπορώ να κάνω ηχοβολισμό με ένα απλό μικρόφωνο;

Τα αποτελέσματα που θα εξάγετε με ένα απλό μικρόφωνο δεν θα είναι αξιόπιστα στο μεγαλύτερο φάσμα των συχνοτήτων και δεν θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να εξάγετε συμπεράσματα σχετικά με το σύστημα σας.

Είναι απαραίτητος ο ηχοβολισμός για να παίξει σωστά το ηχοσύστημα μου;

Δεν είναι απαραίτητος, συστήνεται ωστόσο σε επαγγελματικά συστήματα. Για το οικιακό σας σύστημα θα μπορούσατε να ξεκινήσετε από βασικές τεχνικές.

Είναι η αυτόματη διαδικασία (auto calibration) επαρκής;

Κατά την άποψη μας η αυτόματη διαδικασία μπορεί να βελτιώσει μερικά προβλήματα στο ηχητικό σας σύστημα αλλά δεν μπορεί να δώσει ολοκληρωμένη προσέγγιση.

Μοιραστείτε το άρθρο στα Social

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Εγγραφείτε στο newsletter μας