Spotify vs Tidal vs Deezer: Ποιο είναι το καλύτερο για αγορά;

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή έχει πολλαπλασιάσει, σε βαθμό που δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος στο κοντινό παρελθόν, την ευελιξία και την εργονομία στη ζωή μας. Έχει δώσει τεράστια πρόσβαση στη μουσική χωρίς αυτό να κοστίζει μια περιουσία.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
spotify panel

Spotify vs Tidal vs Deezer

Οι περισσότερο ρομαντικοί νοσταλγούν τις εποχές που πηγαίναμε στο δισκοπωλείο και εξερευνούσαμε με τις ώρες τις επιλογές που θα φέρουμε σπίτι μας και θα γίνονταν ένα κομμάτι από εμάς. Εξώφυλλο, οπισθόφυλλο, βιβλιαράκι, οπτικός δίσκος, βινύλιο, ήταν όλα χειροπιαστά, και έπιαναν ένα χώρο στο σπίτι μας και την καρδιά μας.

Πλέον μπορούμε να ακούσουμε όποιο πρακτικά κομμάτι επιθυμούμε χωρίς να απαιτείται  αγορά κάποιου άλμπουμ που μπορούμε να αγγίξουμε. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι μια απλή σύνδεση Internet.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που αναζητούν την οπτικοποίηση της μουσικής και έχουν βρεί το δρόμο τους μέσα από πλατφόρμες όπως το Youtube αλλά αυτό το άρθρο πιθανόν δεν θα τους απασχολήσει ιδιαίτερα καθώς απευθύνεται στους πραγματικούς φίλους της μουσικής. Αυτούς που εστιάζουν σε αυτό που ακούν και προτιμούν να αφεθούν στις μουσικές «εικόνες».

Για αυτούς τους πιστούς εναπομείναντες λοιπόν που γνώρισαν ένα πραγματικό σύστημα Hi-fi και ακόμη επενδύουν χρόνο και χρήμα να ακούσουν τη μουσική τους όπως τη θέλουν και όχι από τα ηχεία του laptop, του αυτοκινήτου ή τα φθηνά ακουστικά του κινητού υπάρχει ένας μοντέρνος τρόπος να το κάνουν ψηφιακά μέσω πλατφορμών streaming ή παραδοσιακά αναβιώνοντας τον όμορφο κλασσικό δίσκο βινυλίου.

Καθώς η αγορά κινείται ολοένα και περισσότερο προς την αγορά υπηρεσιών streaming με την πτώση στα δισκοπωλεία να ξεπερνάει το 80%, κάνουν την εμφάνιση τους ολοένα και περισσότερες πλατφόρμες streaming. Μερικές από αυτές είναι το Napster, το Amazon music, το Apple music, το Google play music.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν πρόκειται να συγκρίνουμε τρείς πλατφόρμες που είναι διαθέσιμες για το ελληνικό κοινό και ικανοποιούν τα πιο μουσικοκεντρικά μας κριτήρια. Αυτές δεν είναι άλλες από το Spotify το Tidal και το Deezer.

Πως ξεκίνησαν όλα;

To Spotify έκανε την εμφάνιση του το 2008 στη Στοκχόλμη και αυτή τη στιγμή είναι αδιαμφισβήτητα η πιο δημοφιλής πλατφόρμα μουσικής. Η απόλυτη επικράτηση του όμως «απειλείται» από διάφορες νέες πλατφόρμες που παρουσιάζουν ξεχωριστά γνωρίσματα και διεκδικούν μερίδιο από την πίτα.

Το Tidal με πρώτη εμφάνιση το 2014 που αυτή τη στιγμή είναι ιδιοκτησία του Jay-z, εμφανίζεται εστιασμένο σε αρχεία υψηλής ανάλυσης και διαθέτει έναν εξειδικευμένο τρόπο συμπίεσης που υποστηρίζει οτι παρέχει τη μέγιστη δυνατή ανάλυση της μουσικής και τον ονομάζει MQA (Master Quality Authenticated).

To Deezer παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2007 στο Παρίσι και για πρώτη φορά βγήκε από τη Γαλλία το 2011. Έκτοτε έχει απλωθεί και είναι πλέον διαθέσιμο στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για άκομα μια πλατφόρμα που υποστηρίζει υψηλή ανάλυση ποιότητας CD (16bit, 1411 kbps) στη μεγάλη πλειοψηφία των αρχείων της.

Πόσο κοστίζει η εγγραφή στις υπηρεσίες;

Για την εγγραφή σας στο Spotify και το Deezer δεν είναι απαραίτητο να ανοίξετε το πορτοφόλι σας καθώς υπάρχει η δωρεάν έκδοσή τους η οποία περιλαμβάνει διαφημίσεις και σας παρέχει αξιοπρεπή ποιότητα streaming.

Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο δεν θα αναλωθούμε δοκιμάζοντας τις free εκδόσεις καθώς μας ενδιαφέρει η μέγιστη ηχητική ποιότητα που μπορούμε να απολαύσουμε από τις παραπάνω υπηρεσίες και αυτή δεν θα μας κοστίσει λιγότερο απο 18,5€ για το Tidal Hi-fi, 10,50€ (limited offer) για το Deezer Hi-fi και 9,23€ για το Spotify Premium μηνιαίως.

Και στις τρείς περιπτώσεις παρέχεται ο πρώτος μήνας χρήσης δωρεάν οπότε με μεγάλη άνεση μπορείτε να κάνετε τις δοκιμές σας και να αποφασίσετε ποια πλατφόρμα είναι για εσάς.

FreepremiumHi-fi
SpotifyFree9,23€n-a
Tidaln-a9,23€18,5€
DeezerFree6,99€10,50€ (limited)

Κατάλογος μουσικής που περιλαμβάνεται

Και στις τρείς πλατφόρμες θα βρείτε εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία μουσικής με το Spotify να έχει ονομαστικά τη μικρότερη(!) που είναι περίπου 35 εκατομμύρια κομμάτια και το Deezer την μεγαλύτερη με 56 εκατομμύρια κομμάτια.

Φυσικά όλα αυτά είναι κάπως σχετικά και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το προσωπικό σας γούστο στη μουσική καθώς κάθε πλατφόρμα θα παρουσιάζει διαφορετικές ελλείψεις. Το σίγουρο πάντως είναι οτι δεν υπάρχει πλατφόρμα που να περιλαμβάνει όλη τη διαθέσιμη μουσική και θα πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό. 

Αξίζει να σημειωθεί οτι στον κατάλογο Masters του Tidal οι χρήστες μπορούν να βρούν 458 album διαθέσιμα.

deezer panel

Συμβατότητα με συσκευές και software

Οι πλατφόρμες  υποστηρίζουν αμφότερες windows, apple και android συσκευές, όμως το Spotify είναι το μόνο που δίνει τη δυνατότητα απομακρυσμένου χειρισμού της συσκευής αναπαραγωγής.

Για παράδειγμα μπορείτε να αναπαράγετε μουσική από τον desktop υπολογιστή σας και να χρησιμοποιήσετε το android κινητό σας ως τηλεχειριστήριο που περιλαμβάνει όλες τις λειτουργίες και επιλογές. Και μάλιστα δεν είναι καν απαραίτητο να βρίσκεστε στο ίδιο δίκτυο wi-fi πράγμα που κάνει τον τηλεχειρισμό πραγματικά απεριόριστο.

Το Deezer σε παρόμοια περίπτωση μπορεί να προβάλει στο κινητό σας τη μουσική που αναπαράγεται αλλά ο τηλεχειρισμός είναι αδύνατος. Το Tidal τέλος, δεν επιτρέπει να συγχρονίζουν σε κανένα βαθμό άλλες συσκευές πέραν αυτής που αναπαράγει.

Για να μπορέσετε να κάνετε κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το Roon ή το Audirvana για όσους έχουν Apple που είναι καταπληκτικές εφαρμογές ικανές να μεταμορφώσουν τη μουσική σας εμπειρία καθώς και να αποκωδικοποιήσουν τα αρχεία MQA, όμως προϋποθέτουν επιπλέον συνδρομή και σίγουρα ξεφεύγουν από τα πλαίσια της παρούσης σύγκρισης. Κάθε μια από τις πλατφόρμες υποστηρίζεται από πλειάδα συσκευών του εμπορίου που μπορούν να προσφέρουν επιπλέον ευελιξία και ασύρματες λειτουργίες (Sonos, Bluesound, Naim, Bose etc).

Για την αναπαραγωγή των αρχείων MQA του Tidal σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείτε υπολογιστή με εγκατεστημένο Roon ή Audirvana, θα χρειαστείτε συσκευές που υποστηρίζουν MQA(Audioquest, Nad, Sony, LG, Meridian, etc) διαφορετικά θα περιοριστείτε στο βασικό unfold που μπορεί να κάνει ο streamer σας ή ο υπολογιστής σας.

Συνοψίζοντας το Spotify είναι περισσότερο πλήρες και ανεξάρτητο σε περίπτωση που θέλετε κάτι ευέλικτο out of the box, ενώ το Tidal είναι το πλέον επεκτάσιμο σε περίπτωση που θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα.

spotify panel

Ανακαλύπτοντας νέες μουσικές

Στην πλατφόρμα του Deezer θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες playlist που προσανατολίζονται ανάλογα με τη διάθεση ή το είδος της μουσικής. Όλες κατηγοριοποιημένες πολύ όμορφα.

Επίσης υπάρχουν λίστες φτιαγμένες για το προσωπικό προφίλ του χρήστη και περιλαμβάνουν μουσικές αγαπημένες μαζί με κάποιες νέες προτάσεις. Δυστυχώς ο αλγόριθμος αυτόματων επιλογών του Deezer θα σας ξαφνιάσει αρκετές φορές και σίγουρα επιδέχεται βελτίωσης.

Παρατηρήσαμε επίσης μια σύγχυση που προκύπτει με τις συνωνυμίες. Στους περισσότερους καλλιτέχνες θα βρείτε προτεινόμενες λίστες με σχετικό περιεχόμενο που στο Deezer ονομάζονται Mix ενώ οι αντίστοιχες λίστες στο Tidal και το Spotify αναφέρονται ως Radio.

Οι έτοιμες λίστες του Tidal είναι σχετικά πιο περιορισμένες. Αν και θα βρείτε τη λειτουργία explore, η αναζήτηση μουσικής φαίνεται σχετικά περίπλοκη. Από την άλλη το Spotify είναι αχτύπητο σε αυτό τον τομέα με αναρίθμητες ενδιαφέρουσες υφιστάμενες λίστες και επιλογές “made for you”, που σου προτείνουν νέες μουσικές βάσει των προτιμήσεων σου με εξαιρετική επιτυχία.

Αν η αναζήτηση νέων εμπειριών είναι στις προτεραιότητες σας τότε το Spotify αποκλείεται να σας απογοητεύσει. Το Deezer ακολουθεί δεύτερο σε ευελιξία. To Tidal μοιάζει λίγο πιο δυσκίνητο εστιάζοντας σε exclusives και δεν θα μπορούσαμε να το προτείνουμε για αναζήτηση νέας μουσικής.

Ποιό είναι πιο εύχρηστο;

Το Deezer διαθέτει offline αναπαραγωγή στην Desktop εκδοχή που σημαίνει οτι υπάρχει δυνατότητα download της μουσικής που θα θέλατε να έχετε διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή.

Στο Deezer θα παρατηρήσετε την εντυπωσιακή απουσία ενός back button(στη mobile έκδοση) που μερικές φορές μπορεί να σας φέρει σε αδιέξοδο, αλλά και την παρουσία ενός δυσαρεστημένου emoticon πλάι στην αναπαραγωγή. Με αυτό το εικονίδιο μπορείτε να ενημερώσετε το Deezer να εξαιρέσει το κομμάτι ή τον καλλιτέχνη που αναπαράγεται, ακόμα και να αλλάξετε playlist.

Το Spotify διαθέτει την πιο εύχρηστη sidebar όπου θα βρείτε άμεσα ιστορικό και δημιουργία playlist. Οι δυνατότητες ρύθμισης που προσφέρει στο αντίστοιχο μενού είναι παραπάνω από τον ανταγωνισμό. Σε αυτές θα βρείτε τη δυνατότητα να μιξάρετε τη μουσική σας επιτρέποντας συνεχή αναπαραγωγή. Με το Spotify μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα media buttons του πληκτρολογίου σας.

Το Deezer και το Tidal διαθέτουν συντομεύσεις πληκτρολογίου αλλά δεν καταφέραμε να τα κάνουμε να λειτουργήσουν με τα υπάρχοντα media buttons. To Tidal προσφέρει δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης της audio συσκευής και κλείδωμα της έντασης δημιουργώντας ένα περισσότερο hi-fi προφίλ.

Από την άλλη, οι social δυνατότητες που έχει είναι περιορισμένες αλλά θεωρώ δεν είναι κάτι που θα απασχολήσει αρκετούς ακροατές. Όσον αφορά την εμφάνιση της κάθε πλατφόρμας θεωρούμε οτι το Tidal έχει την πιο προσεγμένη και σύγχρονη εμφάνιση, το Spotify ακολουθεί όντας πιο παιχνιδιάρικο και το Deezer με το λευκό default φόντο μας άρεσε λιγότερο.

Tidal - Elegant Asymmetry

Ποιο έχει την καλύτερη απόδοση ήχου:

Τα νούμερα είναι ξεκάθαρα. Το Spotify χρησιμοποιεί τη συμπίεση OGG Vorbis (για την οποία δεν χρειάζεται να καταβάλλει δικαιώματα) και φτάνει στην καλύτερη περίπτωση τα 320Κbps.

Το Deezer φτάνει τα 1411Κbps 44Κhz 16bit flac, το οποίο αποτελεί την στάνταρ ποιότητα CD. To Tidal προσφέρει στην περίπτωση των Masters, streaming ανάλυση 96Κhz(max 352Κhz) 24bit, το οποίο είναι μακράν ανώτερο του ανταγωνισμού.

Έχοντας φτάσει μέχρι εδώ είναι ξεκάθαρο ότι ο περισσότερο απαιτητικός ακροατής θα προτιμήσει το Tidal και θα έχει το αποτέλεσμα που αναλογεί στους αριθμούς. Επειδή όμως ζούμε σε έναν πραγματικό κόσμο και όχι ένα θεωρητικό, ας εξετάσουμε μερικούς απλούς παράγοντες:

 • Τα αρχεία που αναπαράγουμε στη συσκευή μας είναι κωδικοποιημένα από τις μηχανές που χρησιμοποιεί κάθε πλατφόρμα
 • Η πηγή από την οποία κωδικοποιήθηκαν παραμένει άγνωστη
 • Τα αρχεία που ρεαλιστικά αναπαράγουμε δεν περιορίζονται σε μικρά ρεπερτόρια(Tidal Masters)
 • Από την συσκευή μας μέχρι τον server της κάθε πλατφόρμας μεσολαβούν αρκετές ακόμα συσκευές
 • Πολλές φορές χρησιμοποιείται compression ή normalization χωρίς να το γνωρίζουμε ή να ανακοινώνεται κάπου
 • Ενσωμάτωση συγκεκριμένων δυναμικών χαρακτηριστικών από την πλατφόρμα

Οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να αποτελούν εξήγηση γιατί αποδεικνύεται πως διαφορετικές πλατφόρμες που αναπαράγουν bit perfect αρχεία, τελικά μπορεί να ακούγονται τόσο διαφορετικά στο σύστημα μας. Γιατί πραγματικά ακούγονται διαφορετικά! Ακόμα και αν ανακοινώνουν ακριβώς τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά.

Αρκετά λοιπόν με τη θεωρία. Ας περάσουμε στο πρακτικότερο μέρος της δοκιμής που αποτελεί η ακρόαση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, χρειάστηκε σχεδόν ένας μήνας προσεκτικής ακρόασης για να εξαχθούν κάποια αξιόπιστα συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα αυτά δεν αφορούν επιλογές τύπου άσπρο ή μαύρο, άλλα θα βοηθήσουν να καταλάβετε ευκολότερα ποια πλατφόρμα είναι για εσάς.

Η συμπίεση που επιλέχθηκε για την ακρόαση είναι 320Κbps για το Spotify(βέλτιστη), 1411Κbps για το Tidal(τα Masters αποτελούνται από περιορισμένες επιλογές οπότε δεν επιλέχθηκαν ως δείγμα γραφής) και 1411 Κbps για το Deezer(βέλτιστη). Ουσιαστικά το Spotify είναι η μοναδική πλατφόρμα που δοκιμάζεται με lossy ανάλυση, καθώς οι άλλες δύο πλατφόρμες αναπαράγουν σε ποιότητα CD που θεωρείται lossless.

Ακούγοντας αγαπημένα κομμάτια

Ξεκινώντας με τον βενιαμίν των τεχνικών προδιαγραφών, το Spotify και το track “More than this” από Submotion Orchestra παρατηρούμε μια ομοιογενή παρουσία και εντυπωσιακά αναλυτικό αποτέλεσμα για συμπιεμένη μορφή. Τα μπάσα ισορροπούν με ικανό βάθος και παλμό κάνοντας την ακρόαση ευχάριστη.

Θα μπορούσαμε να πούμε οτί είναι ήπια τονισμένα μέχρι το χαμηλότερο μέρος της μεσαίας περιχής. Η ανώτερη μεσαία περιοχή εμφανίζεται σχετικά μαζεμένη χωρίς όμως να στερεί την πληροφορία από τον ακροατή. Θα μπορούσαμε να πούμε οτί είναι κάπως ζεστή και στρογγυλεμένη όμορφα.

Στην υψηλότερη περιοχή παρατηρούμε επαρκή ανάλυση και έκταση αλλά ελαφρά σπογγώδες αποτέλεσμα, όμως και πάλι παραμένει εντυπωσιακά καλή για 320Κbps. Περνώντας σε φυσικούς ήχους με το κομμάτι “Promise me” από Beverley Craven τo soundstage αναπτύσσεται με ικανό βάθος και η χροιά της φωνής έχει φυσικότητα και συναίσθημα. Πρόκειται για πολύ αξιοπρεπή ψηφιακή αναπαραγωγή που στέκεται αναλογικότερη των προσδοκιών μας.

Στη συνέχεια δοκιμάζουμε να ακούσουμε τα ίδια tracks με το Tidal.

Wow, υπάρχει κάτι πολύ διαφορετικό εδώ. Στη λίστα μπαίνει το κομμάτι “Brown Sugar” του D’ Angelo και το Tidal το μεταμορφώνει σε ρυθμική εμπειρία.

Οι υψηλές συχνότητες περιγράφονται εξαιρετικά χωρίς θόρυβο και οι χαμηλές έχουν πολύ έντονη παρουσία κλέβοντας τις εντυπώσεις. Οι μεσαία περιοχή έρχεται ίσως πιο μπροστά χωρίς ωστόσο να γίνει εμφατική. Το soundstage διατηρεί το βάθος του εξαιρετικά, μόνο που τώρα το πλάτος του έχει διευρυνθεί και τα όργανα έχουν άρχισει να αποκτούν υπόσταση στο χώρο.

Προχωράμε σε Jazz ήχους ακούγοντας επιλογές της Blue Note από λίστα του Tidal και αυτό που συμβαίνει είναι αποκαλυπτικό. Η ζωντάνια της αναπαραγωγής και η ένταση που αποδίδεται, είναι εντυπωσιακές. Φαίνεται το μεγαλύτερο μέρος του μουσικού περιεχομένου του Tidal να ακούγεται δυνατότερα απ’ οτι στο Spotify ακόμα και με τη λειτουργία normalization εκτός. Συνιστούμε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία “exclusive mode” πατώντας το “more settings” στην επιλογή εξόδου ήχου.

Χρειάζεται ώστε να μειώνει το Jitter και αυτό γίνεται ακουστό. Η γενικότερη εικόνα που μένει από την ακρόαση του Tidal είναι τόνωση στις ακραίες περιοχές του φάσματος και μεγάλη ανάλυση. Για κάποιον που ψάχνεται πραγματικά με τον ήχο, έχουν ανοίξει οι πύλες της κολάσεως και σίγουρα υπάρχει μεγάλη περιέργεια να ανακαλύψει τι μπορεί να επιφυλλάσει μια τρίτη πλατφόρμα.

Έτσι λοιπόν περνάμε στο Deezer το οποίο και ως λιγότερο δημοφιλές στη χώρα μας, δοκιμάζουμε τρίτο. Για την δοκιμή ξεκινάμε κάνοντας άμεση σύγκριση με τα κομμάτια που ακούσαμε προηγουμένως στο Spotify και το Tidal. Η πρώτη νότα φέρνει και την πρώτη εντύπωση που αφορά τις υψηλές συχνότητες.

Υπάρχει μιά βελούδινη χροιά και ένας αέρινος χαρακτήρας όχι όμως επιτηδευμένος. Η εντύπωση που αυτόματα δημιουργείται είναι οτι υπάρχει περισσότερη ησυχία εδώ. Η μεσαία περιοχή παρουσιάζεται ιδανικά τοποθετημένη στους όγκους της και ουδέτερη ως προς το χρώμα της. Δεν υπάρχουν στοιχεία εντυπωσιασμού αλλά ισορροπίας.

Η χαμηλή περιοχή είναι ρυθμική και είναι πολύ εύκολο να την παρακολουθήσεις αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα σε συνεπάρει όπως στο Tidal. Αυτό που κάνει αίσθηση είναι οι χαμηλότερες νότες που φαίνονται να έχουν μεγαλύτερο βάθος στο Deezer και ίσως να εκτείνονται περισσότερο. Και εδώ όμως δεν υπάρχει καμία τάση έμφασης και οι χαμηλές απλά είναι φυσική συνέχεια της μεσαίας περιοχής.

Το soundstage έχει ρεαλισμό και διαστάσεις που φέρνουν τις εικόνες στο σαλόνι με ευκολία, αλλά ίσως ελάχιστα μικρότερο εύρος από το Tidal και ελάχιστα λιγότερο βάθος από το Spotify. Δεν θα λέγαμε οτι πρόκειται για κάτι αρνητικό αλλά μάλλον πιο ουδέτερο. Σίγουρα διαθέτει το πιο μαύρο υπόβαθρο μεταξύ των τριών.

Συνεχής ακρόαση

Για τις πολύωρες ακροάσεις περάσαμε από διάφορα μουσικά θέματα ακολουθώντας τη διάθεση μας. Ξεκινώντας με το Spotify, αφήσαμε τη μουσική να παίζει και συνεχίσαμε την καθημερινότητα μας. Η μουσική ροή ήταν ευχάριστη και παρέμεινε ευχάριστη καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής. Η χροιά αυτής της πλατφόρμας δεν κουράζει και αποτελεί ιδανική συντροφιά.

Μπορείτε να απολαύσετε την εργονομία του Spotify χωρίς να αγχώνεστε υπερβολικά για λεπτομέρειες.

Στη συνέχεια αφήσαμε το Tidal να μας ταξιδέψει. Αισθανόμασταν  πολύ ευχαριστημένοι από τα εντυπωσιακά χαρίσματα του Tidal και κατάφερνε να αποσπάσει την προσοχή μας.

Κάποιες ώρες αργότερα υπήρχε μια υποψία εκνευρισμού και αποφασίσαμε να αλλάξουμε ρεπερτόριο. Αυτό έφερε ανακούφιση αλλά δυστυχώς δεν κράτησε για πολύ. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την δοκιμή κάποια άλλη μέρα.

Συνεχίζοντας την δοκιμή του Tidal προσθέσαμε αγαπημένα κομμάτια στη λίστα μας και η απόλαυση ήταν παρούσα. Για άλλη μια φορά όμως αυτό δεν κράτησε πολύ.

Ακουγόταν σαν κάτι να μην πήγαινε καλά στη φασική απόκριση του ήχου και επιβεβαιώσαμε τις ρυθμίσεις του συστήματος ώστε να φύγει όποια αμφιβολία για υπαιτιότητα του. Επιστρέψαμε στην ακρόαση του Spotify και είχαμε την αίσθηση οτι όλα επανήλθαν στη θέση τους. Ήταν η σειρά του Deezer να γίνει συντροφιά μας.

Αυτός ο βελούδινος ήχος του Deezer ήταν ανακούφιση στα αυτιά μας. Παρέμενε αναλυτικός και λεπτομερής όπως οφείλει ως lossless, αλλά και ξεκούραστος όπως προηγουμένως με το Spotify.

Η μουσική είχε κουρδιστεί πάλι και ακουγόταν αβίαστα όση ώρα και αν περνούσε. Δεν πρόκειται για την πλατφόρμα με το μεγαλύτερο συντελεστή «κεφαλογυρίσματος» αλλά σίγουρα την πιο ομοιογενή. Οι ακροάσεις συνεχίστηκαν και συνεχίζονται με τη συντροφιά του Deezer.

Συμπέρασμα

Υπάρχει σίγουρα κοινό που θα λατρέψει την κάθε πλατφόρμα για τα χαρακτηριστικά της.

Το Spotify ήταν και θα παραμείνει η πιο mainstream επιλογή και αξίζει να είναι δημοφιλές προσφέροντας πολύ καλό ήχο συνοδευόμενο από την καλύτερη ευχρηστία.

Το Tidal θα ήταν ιδανική επιλογή για νεανικό κοινό και σίγουρα η επιλογή μας για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας με το δυναμικό του ήχο.

Ο ήχος του Deezer απευθύνεται σε πιο κατασταλαγμένο κοινό που θα κάνει μερικές παραχωρήσεις για να απολαύσει όση περισότερη μουσική χωράει η μέρα!

chart - Elegant Asymmetry

Σύστημα δοκιμής:

 • Πολύπριζο ΙsotekSolusGII, σε ανεξάρτητη φάση, παροχές IsotekOptimum
 • Asus router, wireless bridge, cat 8 ethernet cables
 • Windows 10 desktop Htpc, υδρόψυκτο. Intel i5.SSD. Gigabyte m/b με LPS της HDplex.
 • Software: Jplay ultrastream, Hi-Fi asio Bridge, Fidelizer
 • Dac & προενισχυτής RME ADI-2 Fs, usb in, xlr out, καλωδίωση χΝordost & Van Den Hul αντίστοιχα, battery operated
 • Ενισχυτής Lexicon Lx-7
 • Ηχεία Elegant Asymmetry Φ, καλωδίωση Van Den Hul
 • Στήριξη NordostQuasarPoints σε όλες τις συσκευές
 • Room treatment με χρήση απορρόφησης (basstraps & sidepanels) και διάθλασης στους εγγείς τοίχους και οροφή

FAQ

Αξίζει να αγοράσω υπηρεσία μουσικής;

Σαφώς αξίζει, γιατί βελτιώνετε την ποιότητα της εμπειρίας σας και υποστηρίζετε τους αγαπημένους σας καλλυτέχνες.

Ποιο να επιλέξω; Spotify, Deezer ή Tidal;

Το Spotify είναι ιδανικό για τον μέσο χρήστη. Ωστόστο, κάποιος που ενδιαφέρεται για την ηχητική ποιότητα θα προτιμήσει κάποιο από τα άλλα δύο.

Μπορώ να ακούω δωρεάν;

Μπορείτε να ακούσετε μουσική με τις δωρεάν εκδόσεις, αν δεν σας ενοχλούν οι διαφημίσεις και η χαμηλότερη ποιότητα ήχου.

Μοιραστείτε το άρθρο στα Social

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Εγγραφείτε στο newsletter μας